به گزارش
جهانبیننیوز به نقل از جهان، آشکار ترین عملکرد در این باره به تشکیل کمپینی از هنرمندان توسط وزارت خارجه بود که توافق را به هر قیمتی را بهتر از عدم توافق تبلیغ می کرد.
در همین حال با پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات سنای آمریکا، رسانه های اصلاح طلب تلاش قابل تامل و جدیدی برای قراردادن دولت در مسیر یک توافق به هر قیمتی را راه انداخته اند.
عمده استدلال رسانه های اصلاح طلب که به صورت یک سیاست واحد در حال تکرار در این رسانه هاست، بر این پایه استوار است که با پیروزی جمهوریخواهان در آمریکا، مذاکرات هسته ای قبل از آنکه توسط این گروه تندروتر از دموکرات ها تحت تاثیر قرار گیرد و به بن بست برسد، باید ایران به سمت یک توافق فوری تا تاریخ ۲۴ نوامبر برود.
از این منظر منافع ایران در این مسئله است که هرچه سریع تر با اوبامای دموکرات به یک توافق نهایی برسد و زیرا برای ادامه مذاکرات پس از تقویت قدرت جمهوریخواهان در کنگره و سنای آمریکا، در شرایط خوبی قرار نخواهد داشت.
این رسانه های همچنین در چند روز اخیر تلاش کرده اند با بازنشر مطالب رسانه های غربی که همین خط عملیات روانی را تبلیغ می کنند، حجم بیشتری از فشار را به دولت تدبیر و امید برای توافق با دولت اوباما به نمایش بگذارند.
در همین باره روزنامه شرق می نویسد: "ایران و کشورهای ۱+۵ تا ۲۴نوامبر فرصت دارند به توافق نهایی بر سر پرونده هستهای ایران دست پیدا کنند. مهمترین مساله در این بین، تعداد و نسل سانتریفیوژهای ایران است و در دیگر سو، نحوه لغو تحریمهای ایران که در توافق ژنو، طرفین تعهد کردهاند که در توافق نهایی آن را لغو کنند.اما با توجه به تغییر آرایش سیاسی کنگره مشخص نیست در مورد تحریمها چه اتفاقی رخ میدهد. برخی تحریمها علیه ایران، تحریمهای یکجانبه دولت آمریکا علیه ایران است که با امضای رییسجمهوری قابل لغو است؛ تحریمهایی که به نظر میرسد دولت آمریکا نیز تمایل زیادی برای لغو آن داشتهباشد. همچنین طبق قانون اساسی آمریکا، رییسجمهور این کشور حق دارد تحریمها را در دورههای ۱۲۰روزه به حالت تعلیق در بیاورد. اما با توجه به اینکه دولت ایران، دنبال توافقی جامع برای لغو همه تحریمهاست بهنظر میرسد به چنین گزینهای روی خوش نشان ندهند. با توجه به اینکه کنگره جدید با اکثریت جمهوریخواه از ماه ژانویه آغاز به کار خواهد کرد، بیش از پیش ۲۴نوامبر فرصت طلایی ایران و کشورهای ۱+۵ برای توافق نهایی است."
هرمیداس باوند نیز از تحلیلگران نزدیک به اصلاح طلبان در اینباره به «ایسنا» گفته است: «درباره تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه ایران، اگرچه رییسجمهور این کشور با استفاده از اختیاراتش در جهت مصالح و منافع ملی میتواند برخی تحریمهای مصوب کنگره را لغو کند اما برای لغو برخی دیگر از تحریمهای آمریکا نیاز به مصوبه جدید کنگره بوده که زمانبر است.»
این فعال سیاسی معتقد است که با توجه به ضربالاجل اعلام شده برای توافق و فعالیت نمایندگان کنگره از ژانویه، نگرانی کمتری نسبت به تاثیر جمهوریخواهان بر دستیابی به توافق جامع وجود دارد: «اگر توافق حاصل شود، تنها تاثیری که نمایندگان کنگره میتوانند بر مذاکرات داشته باشند درباره برداشتن تحریمهاست زیرا ایران معتقد است که تمامی تحریمها باید به طور همزمان برداشته شود اما آمریکاییها معتقدند برخی تحریمها زمانبر است. بر همین اساس اگر پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات حاصل شود امیدواری زیادی وجود دارد که نمایندگان کنگره نقش کمتری داشته باشند؛ اما اگر این مذاکرات بدون نتیجه باشد در این صورت طبیعی است که این کنگره با چنین رویکردی درصدد اعمال تحریمهای بیشتر خواهد بود که برای آینده مذاکرات هستهای بسیار نگرانکننده است.»
در این میان رسانه های آمریکایی نیز تلاش کرده اند همین مسئله را به دولت ایران القا کنند که تیم مذاکره کننده ایران با توجه به نتیجه انتخابات کنگره و سنا در آمریکا برای توافق نهایی با دولت اوباما باید این فرصت را قدر بداند.
یکی از مطالبی که در همین باره مورد توجه و بازنشر رسانه های اصلاح طلب نیز قرار گرفته تحلیل «جنیفر روبین»، ستوننویس روزنامه واشنگتن پست است.
در این تحلیل جهت دار آمده است: «... حوزهای که مطمئنا تاثیر افتادن سنا به دست جمهوریخواهان را درک خواهد کرد، ایران است.»... «تنش میان رویکرد آشتیجویانه دولت نسبت به ایران و تلاش آن برای خاموش نگهداشتن کنگره در مورد دیپلماسی هستهای ممکن است تا ۲۴نوامبر- ضربالاجل دور تازه مذاکرات هستهای ایران- تشدید شود.» کرسیهایی که به دست جمهوریخواهان افتاده میتواند نتیجه مذاکرات هستهای را تحتالشعاع قرار دهد، مگر آنکه هردو طرف از فرصت طلایی باقیمانده تا ۲۴ نوامبر استفاده کنند.
روزنامه آرمان نیز با بازنشر مقاله یکی از چهره های اصالتا ایرانی نزدیک به اوباما در گذشته نیز همین خط هماهنگ رسانه ای را دنبال کرده است.
این روزنامه در این باره گزارش می دهد : یکی از اساتید مطرح دانشگاه جان هاپکینز در مقالهای با عنوان «توافق با ایران الان یا هیچوقت» با اشاره به وضعیت موجود در آمریکا و ایران عنوان داشت که فرصت فعلی بهترین موقعیت ممکن برای رسیدن به توافق جامع هستهای است. نصر در مقاله خود که در روزنامه نیویورکتایمز منتشر شده مینویسد: چه دوست داشته باشیم چه نداشته باشیم تقویم انتخابات در آمریکا و ایران، مذاکرات را به سمت برنامه هستهای ایران سوق میدهد. اول آنکه یک پیشبینی آسان آن است که انتظار داشته باشیم تا فرصت باقی مانده تا روز انتخابات در آمریکا (انتخابات میاندورهای کنگره) هیچ پیشرفتی در مذاکرات حاصل نشود. اما بعد از آن ریتم روند مربط به برنامه هستهای ایران سریعتر خواهد بود و بهتر آن است که اگر ما خواهان توافق با ایران هستیم آن را انجام بدهیم. ساعت از آن رو درمورد روز انتخابات کنگره (چهارم نوامبر) به سرعت حرکت میکند که تاریخ ۲۴ نوامبر زمانی است که برای رسیدن به توافق جامع هستهای تعیین شده است. اما تا زمان انتخابات میاندورهای کنگره آمریکاییها نمیتوانند یک وعده «ریسکی» بدهند و ایرانیها نیز نمیتوانند به واسطه این وعده ریسکی واکنش مناسبی نشان بدهند زیرا نمیدانند که توازن قوا میان جمهوریخواهان و دموکراتها در کنگره به چه صورت خواهد بود.
روزنامه شرق همچنین امروز شنبه نیز با انتشار یادداشتی با عنوان " کنگرهای برای جمهوریخواهان" می نویسد: " رهبران ایران و آمریکا در شرایط جدید بهخوبی باید درک کنند که در صورت عدمتوافق در این مهلت با توجه به فضای جدید سیاسی در کنگره کار به مراتب سختتر و شاید در کوتاهمدت ناشدنیتر باشد که به همین دلیل باید به این تاریخ بهعنوان آخرین فرصت مطلوب نگاه کنند."
روزنامه اعتماد نیز با بازنشر یادداشت جمعی از دیپلمات ها در روزنامه گاردین به نحو دیگری این خط رسانه ای را تبلیغ کرده است.
این روزنامه اصلاح طلب می نویسد: " جمعي از ديپلماتهاي ارشد و برجسته جهان ازجمله خاوير سولانا، رييس پيشين سياست خارجي اتحاديه اروپا آناپالاسيو، وزير امور خارجه پيشين اسپانيا، كارل بيلدت، وزير امور خارجه پيشين سوئد، اما بونينو، وزير امور خارجه پيشين ايتاليا، رابرت كوپر ديپلمات پيشين انگليس و تعدادي ديگر در يادداشتي در روزنامه گاردين اعلام كردند كه اكنون زمان دستيابي به توافق هستهيي با ايران است. اين ديپلماتها در اين يادداشت نوشتهاند: ما از كشورهاي ۳+۳ (۱+۵) و ايران درخواست ميكنيم كه به توافق هستهيي تا ۲۴نوامبر دست يابند. به تعويق انداختن اين تصميم سخت نهايي باعث ميشود كه فرصت بيشتري به كساني كه مخالف مسير ديپلماتيك هستند، بدهند تا اين روند مذاكرات را از بين ببرند. هزينه شكست مذاكرات نيز بايد در ذهنها يادآوري شود. اين شكست ميتواند منجر به يك نظارت ضعيف بر برنامه هستهيي ايران و باعث افزايش تحريمها و تنشها شود. در طرف ايراني نيز هزينه شكست غيرقابل محاسبه است. براي برخي از مخالفان در هر دو طرف چنين نتيجهيي ميتواند خوشايند باشد."